Dinaricum | Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020
17635
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17635,ajax_fade,page_not_loaded,,show_loading_animation,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive

Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020

Popis volkov z izzivanjem tuljenja ali po naše “howling”

Društvo Dinaricum sodeluje pri projektu Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020, skupaj z Biotehniško fakulteto in Zavodom za gozdove Slovenije. Projekt predstavlja osnovo za dolgoročno spremljanje populacije volkov v Sloveniji. S sodelovanjem društvo prispeva pomemben drobec v mozaik aktivnosti, ki so potrebne za ohranitev volka pri nas. S pomočjo prostovoljcev izvedemo obsežen del terenskih aktivnosti popisa volkov. Vsako leto  projekta organiziramo t.i. “howling”, kjer s  tuljenjem izzivamo volkove, da nam z odzivom potrdijo, da se na določenem območju res nahajajo. Z odzivom lahko tudi potrdimo tudi prisotnost mladičev, kar je zgovoren podatek o strukturi tropa.

S pomočjo informacij, pridobljenih iz izzivanjem tuljenja, lahko lažje načrtujemo in izvajamo ostale projektne aktivnosti, kot so genetsko vzorčenje, ocenjevanje števila in velikosti tropov, raziskave sorodnosti, populacijska dinamika, velikost domačih okolišev tropov in drugo.

Avtor: Matej Kovačič

Avtor: Miha Markelj

Nezemljani v avtu. Foto: Žan Kuralt 2016

Avtor: Žan Kuralt

Bi želeli sodelovati pri popisu volkov?

Howling se izvaja z nenadomestljivo pomočjo prostovoljcev. Prostovoljec je lahko vsak zainteresiran posameznik!

Za vse nove in “stare” prostovoljce pred howlingom organiziramo izobraževalno predavanje v dveh terminih. Tako se vsak prijavljen prostovoljec lahko seznani s potekom popisa in izve ključne informacije o projektu in o svojih zadolžitvah. Ključni prostovoljski aktivnosti sta udeležba na enem izmed teh predavanj in sama izvedba howlinga – izzivanja tuljenja volkov v treh zaporednih poletnih nočeh.

Društvo Dinaricum vam bo krilo potne stroške za vožnjo po terenu, poskrbelo za vaše zavarovanje za čas opravljanja prostovoljnega dela ter vam omogočilo nakup malice za vse dni popisa. Prostovoljcem se za njihovo delo vedno zahvalimo tudi v obliki praktičnega darilca.

Prijave na howling praviloma potekajo v juliju, izobraževanja v prvi polovici avgusta, sam howling pa konec istega meseca. Za aktualne novice o letnih popisih sledite novičkam, objavljenim na spletni strani.

Vsi, ki bi želeli sodelovati pri howlingu, se lahko v času zbiranja prijav prijavite s klikom na gumb “Prijavi se”, oziroma preko tega spletnega obrazca. Za vsa vprašanja smo vam na voljo na dinaricum.volkovi@gmail.com.

Za “howling” je na voljo več dokumentov, začenši z navodili za izvajanje izzivanja s tuljenjem.

Na mestih, kjer se popisuje, je pomemben dokument popisni list. Popisni list se izpolni vsakič, ko se na mestu izziva. V kolikor se dobi odziv, se to kar se da podrobno opiše. V primeru, da odziva ni ni, tudi to informacijo jasno zapišemo. Pravilno izpolnjen popisni list izgleda takole.

Območja popisovanja volkov določimo v sodelovanju z ostalimi projektnimi partnerji. Vsako območje popisa je sestavljeno iz večih popisnih kvadrantov in ima dodeljenega lokalnega koordinatorja, ki skrbi za koordinacijo in komunikacijo popisovalcev tekom howlinga. Popisovalci so vnaprej porazdeljeni po območjih glede na to, iz kje prihajajo, na prvi dan popisa pa lokalni koordinator ekipam popisovalcev dodeli še kvadrante, v katerih bodo popis izvajali. Z lokalnim koordinatorjem ekipe tudi določijo najboljše točke izzivanja znotraj popisnih kvadrantov.

Za orientacijo in navigacijo po terenu, načrtovanje sosledja popisnih točk in zapisovanje koordinat izvajanja howlinga je na voljo kar nekaj pripomočkov. Popisovalci sami izbirajo med tistimi, ki so jim najbližje. Načeloma vsi uporabljajo karte, ki jih dobijo v fizični obliki pred začetkom popisa od svojega lokalnega koordinatorja. Le-te lahko dopolnejo z Atlasom Slovenije, GPS ali mobilnimi napravami. Za slednje smo razvili poseben zemljevid, ki ga uporabniki pametnih telefonov uporabljajo preko mobilne aplikacije Google Maps. Vse o možnostih navigacije je bolj podrobno opisano v tem dokumentu.

Za opravljanje prostovoljnega dela moramo v društvu poskrbeti tudi za dogovor o sodelovanju in za zavarovanje vseh naših prostovoljcev, ki sodelujejo pri popisu volkov. Izpolnjene obrazce zberemo pred začetkom terenskega dela, najkasneje na zbornem mestu 1. dan popisa. Vsem prostovoljcem v zahvalo za njihovo sodelovanje povrnemo stroške za malico in jim podarimo majico. Voznikom povrnemo tudi potne stroške, ki so nastali v času popisa. Zanje morajo vozniki pred odhodom na teren in po prihodu s terena izpolniti potne naloge. Obrazci zanje se nahajajo tudi na dnu naše spletne strani http://dinaricum.si/, za lažje razumevanje pa dodajamo še shemo.

V primeru kakršnihkoli težav ali nejasnosti glede poteka samega popisa ali izpolnjevanja raznih obrazcev so prostovoljcem vedno na voljo lokalni koordinatorji. Njihove telefonske številke prostovoljci dobijo priložene k kartam in ostali dokumentaciji na zbornem mestu 1. dan popisa. V kolikor lokalni koordinatorji niso dosegljivi, pokličite “centralo”.

25.8.2017

Tretjo in s tem zadnjo noč smo se zopet naposlušali volkov – dve ekipi sta izzvali mladiče, pet jih je slišalo odrasle volkove.

V vseh treh nočeh smo torej zabeležili 12 odzivov volčjih mladičev in 14 odzivov odraslih volkov!

S tem smo zaokrožili do sedaj najbolj obsežen in tudi izjemno uspešen popis volkov. Takega sistematičnega, natančnega in pomembnega popisa ne bi mogli izvesti brez pomoči prostovoljcev, zato se vsem sodelujočim še enkrat zahvaljujemo za sodelovanje!

Se vidimo zopet naslednje leto 🙂

 

slavnik

p.s. več o nadaljevanju projekta “Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020” bomo objavljali na naši projektni spletni strani. Spremljajte nas še naprej!

24.8.2017

Doživeli smo še eno čarobno noč.

Na Kočevskem so zabeležili še eno leglo, bevskanja mladičev pa so se lahko naposlušali tudi popisovalci na Pivškem. Mladiče so slišali tudi na sicer ugasnjenem območju Senožeč, popisovalci v loviščih s posebnim namenom pa so zabeležili kar nekaj odzivov odraslih volkov.

Kljub temu, da je veliko kvadrantov že ugasnjenih in da so marsikateri prostovoljci že uspešno zaključili s svojim delom, bomo popisovalci danes na terenu spet 100% suvereno izzivali volke.

Zadnja noč nam bo zagotovo prinesla nova presenečenja.

 

zank2567

23.8.2017

Prvi večer je za nami!

Več kot 150 prostovoljcev je več kot uspešno izzvalo volkove – pa tudi polhe, sove, šakale, pse, … 🙂

V treh kvadrantih so se nam odzvali volčji mladiči, v enem kvadrantu so jih celo videli na cesti. Na petih kvadrantih je bilo slišati tudi odzive odraslih, v enem kvadrantu pa smo dobili odziv teritorialne skupine šakalov.

Odpočijte glasilke, saj nas danes čaka še ena zvezdnata noč.

AUUUUUUUUUUUUU

zank3040

18.8.2017

Sporočamo, da bomo popis volkov izvajali v nočeh od 22. – 25. avgusta.

Vse informacije o poteku popisa in samemu izzivanju tuljenja, skupaj z popisnimi obrazci (praznim in izpolnjenim) in navodili za uporabo zemljevidov Google Maps smo objavili na ostalih zavihkih na projektni spletni straniObjavljeno dokumentacijo si podrobno preberite.

Vse potrebne obrazce in navodila boste dobili tudi v fizični obliki od svojih lokalnih koordinatorjev, s katerimi se na prvi dan popisa (22.8.) dobite na zbornih mestih ob predvidoma 19. uri.

Letošnja zborna mesta bodo v Cerknici, Postojni, Pivki, Kozini Ribnici, Kočevju in Novem Mestu. Podroben razpored po popisnih območjih boste prijavljeni prostovoljci prejeli po emailu. To tudi pomeni, da je prijava na letošji popis volkov z današnjim dnem zaključena.

Priporočamo, da s sabo na popis prinesite malico, vodo in topla oblačila. Za kakršnakoli vprašanja smo vam na voljo na dinaricum.volkovi@gmail.com.

16.8.2017

Za nami je tudi drugo izobraževalno predavanje za prostovoljce. Predavalnico, v kateri je predaval dr. Hubert Potočnik so ponovno napolnili novi in izkušeni prostovoljci.

Po koncu predavanja pa so se celo preizkusili v tuljenju….

 

7.8.2017

Prostovoljci moramo biti odločni tuljači in znati dobro prepoznati odziv vokov na naše izzivanje.

Zato nove prostovoljce spodbujamo k aktivnemu treniranju tuljenja. Primeren prostor za vadbo je na primer avto, tuljenja v stanovanju v bloku pa se morda raje izogibajte…

Da boste vedeli, kako tuliti kot odrasel volk, si poglejte tale posnetek. S poslušanjem posnetka boste tudi znali prepoznati odziv odraslih volkov. Ker moramo posebej zabeležiti odziv mladičev,  poslušajte še posnetek tuljenja volčjih mladičev.

Zanimiv je tudi posnetek tuljenja zlatega šakala, ki se zna odzvati na naše izzivanje, nas pa nikakor ne sme zavesti pri prepoznavanju volčjega odziva. Če nas na terenu presenetijo šakali, njihov odziv zapišemo v opombe na popisnem obrazcu. Več o pravilnem izpolnjevanju popisnega obrazca si preberite v navodilih za howling.

Vir: pixabay.com

4.8.2017

Prvo izobraževalno predavanje za naše prostovoljce je za nami!

Včeraj, 3.8.2017, je dr. Miha Krofel letošnjim prostovoljcem predstavil osnove popisa volkov z izzivanjem tuljenja. Udeleženci so spoznali, kaj volkovom tuljenje sploh pomeni in zakaj se nanj odzivajo, o tem, kako je sestavljen volčji trop in kako se volkovi vedejo v in izven svojega tropa.

Prostovoljcem smo predstavili rezultate o dosedanjem spremljanju populacije volkov v Sloveniji, od projekta Slowolf dalje. Slišali smo celo sveže podatke o stanju volčjih tropov v lanskem letu, končali pa z veliko vprašanj o vokovih in o načinih raziskovanja teh živali.

Za vse, ki se nam niste uspeli pridružiti, bomo predavanje spet organizirali 16.8.2017. Vabljeni!

24.7.2017

Društvo Dinaricum tudi letos išče prostovoljce za sodelovanje pri popisu volkov z izzivanjem tuljenja!

Vse zainteresirane vabimo k prijavi in hkrati podajamo nekaj pomembnih datumov v zvezi z izvedbo letošnjega popisa volkov.

Tako kot prejšnja leta bomo pred howlingom za vas pripravili dve izobraževanji, kjer boste izvedeli nekaj o biologiji volkov, govora bo o dejanski izvedbi popisa volkov, predstavljeni pa bodo tudi preliminarni rezultati monitoringa volkov iz lanskega leta.

Udeležba na enem od izobraževanj je za prostovoljce, ki pri popisu še niste sodelovali, obvezna, za vse ostale pa zelo zaželjena.

Obe izobraževanji bosta potekali na Oddelku za biologijo (Večna pot 111, 1000 Ljubljana).

  • 3. 8. ob 17h bo predaval Miha Krofel
  • 16. 8. ob 18h bo predaval Hubert Potočnik

Sam howling bo predvidoma potekal med 21. in 25. avgustom, vendar pa bo v primeru slabega vremena prestavljen na naslednji teden.

Prosimo, da se vsi, ki bi letos želeli sodelovati pri howlingu, prijavite preko prijavnice v obliki tega spletnega obrazca.

Za kakršnakoli vprašanja smo vam vedno na voljo na naslovu dinaricum.volkovi@gmail.com.

Sezona 2017

Projekt financira:

LOGO_MOP_SLO_splet_mjahna

V sodelovanju z:

logo_biotehniska_fakulteta
zavod_za_gozdove_logo

Pomagajo nam:

pomagajo_nam_dinaricum_krucefix

Pastirstvo za boljše sobivanje
človeka in medveda v Alpah

Projekt

Trnovski gozd