Dinaricum | Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah
15846
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-15846,ajax_fade,page_not_loaded,,show_loading_animation,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.2,vc_responsive
 

Pastirstvo za boljše sobivanje
človeka in medveda v Alpah

Pastirc pa prav’: “Juhej, juhej” …

Ovčereja v alpskem prostoru je pomembna tradicionalna panoga in pomembna komponenta v življenju ljudi, ki živijo v Alpah. Paša je pomembna tudi v smislu preprečevanja zaraščanja in ohranjanja ugodnega stanja območij Nature 2000, ki so pomembna za ohranjanje nekaterih redkih in ogroženih alpskih živalskih in rastlinskih vrst.

Med temi je tudi rjavi medved, ki se po skorajšnjem izumrtju v celotnem alpskem prostoru v zadnjih desetletjih počasi vrača v nekatere dele Alp. Slovenske Alpe so danes ključno območje za njihovo vrnitev v širši alpski prostor v Evropi in so z vidika ohranjanja rjavega medveda na evropski ravni strateškega pomena.

Na območjih, kjer se medved dalj časa ni pojavljal, so se pogosto izgubile izkušnje in znanje, kako sobivati z njim. Ko se medved ponovno pojavi na takih območjih, se pogosto pojavijo konflikti med človekom in to veliko zverjo. Najpogosteje so vzrok za to škode, ki jih medvedi povzročajo na drobnici in čebeljih panjih. Takšne medvede se hitro in pogosto neupravičeno razglasi za problematične in nevarne ter se zanje zahteva odločba za izredni odstrel. Drobnica v Alpah se danes marsikje pase povsem nevarovana. Zato se po odvzemu medveda, ki je povzročal škodo, praviloma kmalu pojavil drug medved, ki spet povzroča škodo na istih pašnikih/planinah. Ukrep odvzema medveda tako za reševanje teh konfliktov predstavlja le kratkoročno rešitev. Poleg tega lahko prekomerno poseganje v še vedno zelo majhno populacijo alpskih medvedov, predstavlja resno grožnjo za dolgoročno preživetje te vrste v alpskem prostoru. Zato je ključno vpeljevanje drugih aktivnosti, ki bi omogočile soobstoj reje drobnice in preživetje medvedov v Alpah. Glede na izkušnje iz drugih območji je eden izmed najučinkovitejših ukrepov ustrezno varovanje domačih živali.

Avtor: Miha Krofel

Vir: SloWolf

Vir: SloWolf

Na izbranih pašnikih v slovenskih Alpah se bomo v okviru društva Dinaricum tudi to poletje trudili vzpostaviti primer dobre pastirske prakse, s katerim bi želeli pokazati, da je drobnico v alpskem svetu mogoče pasti medvedu prijazno in na ta način zmanjšati konflikte, ki se trenutno pojavljajo v tem prostoru.

Eden od učinkovitih načinov varovanja drobnice je zapiranje le-te v nočne varne električne ograde. Na odročnih alpskih planinah pa je za takšen način varovanja nujno potrebna prisotnost pastirja, ki poskrbi, da so ovce čez noč zaprte.

Na tem mestu se za pomoč obračamo tudi NA VAS. Tekom tega projekta lahko skupaj z drugimi »pastirji prostovoljci« vsaj en teden preživite na čudoviti planini in v tem času pomagate pri zapiranju ovac v nočno-varne ograde. Hkrati s tem aktivno doprinesete k ohranjanju rjavega medveda in tradicionalnega načina življenja v Alpah.

Vir: SloWolf

Povabite prijatelje in kolege ter preživite počitnice na drugačen način: aktivno in angažirano!

Osnova našega projekta je prostovoljno delo. 2 – 4 prostovoljci boste 8 dni preživeli na planini Kobilja glava, in sicer od ponedeljka do ponedeljka med junijem in septembrom 2015. V primeru, da boste na planini ostali več kot 1 teden, boste imeli prednost pri prijavi k projektu, saj želimo na ta način vzpodbuditi prostovoljce, da bi na planini ostali dlje.

Bivali boste v planšarski koči. Društvo Dinaricum vam bo pokrilo stroške prevoza do planine ter omogočilo osnovne dobrine za prehranjevanje, ostalo hrano si prinesete sami. Za vas smo pripravili tudi NAVODILA ZA BIVANJE NA PLANINI, da si že pred odhodom preberete osnovne informacije o življenju na planini. 

Da bi si zagotovili željeni termin (in tudi mi 100% udeležbo prijavljenega prostovoljca), vam bomo po izpolnjeni prijavnici poslali navodila za vplačilo rezervacije termina v znesku 15 eur. Po plačilu bo vaša prijava dokončana in prejeli boste navodila za sodelovanje na projektu.

Na planini vas bo koordinator projekta seznanil z vašo glavno vsakodnevno nalogo: večerno zapiranje ovac v nočno varno ogrado in jutranje odpiranje ograde. Za začetek pa si lahko preberete NAVODILA ZA DELO Z DROBNICO, da si boste lažje predstavljali, kako bo potekalo delo.

Za udeležbo na projektu boste prejeli tudi projektne majčke ter po želji potrdila o opravljanju prostovoljskega dela.

Da bi rezervirali želeni termin, hitro izpolnite prijavnico (s klikom na gumb Postani pastir) in jo pošljite na pastirstvo.dinaricum@gmail.com, kjer lahko dobite tudi več informacij o projektu.

Avtor: Tomaž Berce

Letos se bo projekt odvijal v zgornjem Posočju, in sicer na planini Kobilja glava.

• Odhod na planino: vsak PONEDELJEK ob 10. uri se dobimo na železniški postaji na MOSTU NA SOČI. Tedenske ekipe prostovoljcev bomo med sabo povezali, da se boste lahko uskladili glede prevoza in prehrane. Povrnili bomo potne stroške za 1 avtomobil. V primeru, da nimate možnosti lastnega prevoza, nam to v prijavnici sporočite.

• Prihod na planino, nastanitev, spoznavanje lokacije bivanja in seznanitev z delom na planini (OGLEJ SI INFORMACIJE IN NAVODILA ZA BIVANJE NA PLANINI).

• Vsakodnevno jutranje spuščanje ovac in večerno zapiranje v nočno varne ograde (OGLEJ SI NAVODILA ZA DELO Z DROBNICO IN ELEKTRIČNIMI OGRAJAMI).

• Čez dan bo naloga prostovoljcev spremljati pašo ovac, preverjati napetost v električnih ograjah in pregledati posnetke v foto-kamerah, ki bodo postavljene ob nočno-varni ogradi. Vse podatke in zanimivosti boste vpisovali v vaš pastirski dnevnik.

• Sicer pa boste lahko uživali na svežem gorskem zraku, opazovali naravo, poležavali, brali, študirali, izdelovali piščalke – skratka počeli skoraj vse, kar vam srce poželi. 😉 Naj omenimo še, da na planini izdelujejo tudi planšarski ovčji sir – lahko boste obiskali bližnjo sirarno.

• Naslednji ponedeljek v popoldanskih urah odhod iz planine ali pa podaljšate vlogo pastirjev za teden, dva ali več. 🙂

5.10.2015

Za letošnjo sezono smo s pastirskim projektom zaključili:

USPELI SMO OBVAROVATI CELOTNO ČREDO OVAC!

USPEŠNO SMO ZAKLJUČILI PROJEKT!

Vabimo vas, da spremljate društvene novice na spletni strani in facebook profilu – v primeru, da bomo s projektom v naslednji sezoni nadaljevali, vas bomo o tem obvestili. Držimo pesti!

1.10.2015

Postovoljec Aljaž je vlogo pastirja opravljal kar tri tedne. Svoje misli je v obliki bloga strnil na spletni strani Mountain Research Initiative, za boljšo predstavo doživetij pa tekst popestril s čudovitimi fotografijami Pie Starič.

MRI_blog_Aljaž_Malek

9.8.2015

7. ekipa prostovoljcev (Ana, Rok, Maja in Urška) je svoje delo pastirjev povzela v Kekčevem stilu. Juhej!

29.7.2015

Utrinek 4. ekipe prostovoljcev na planini Kobilja glava. Gal, Barbara, Aljaž in Lara niso bili le pridni pastirji, temveč tudi marsikaj drugega. Seveda ni šlo brez pastirske himne glasbene skupine Čuki – Ena po domače. Zakaj? Pridite na planino in boste izvedeli.

2.7.2015

Takole je zapisala naša prostovoljka Olivera, ki se je pastirskega projekta s Patricijo in Anjo udeležila v prvem terminu:

“Če začnem od konca nazaj, se najprej iskreno zahvaljujem društvu za to edinstveno in fantastično izkušnjo v objemu gora. Anja, Patricija in jaz smo orale ledino, kajti bile smo prve prostovoljke v Alpah.

Tri ženske, neizkušene z ovcami, življenjem v naravi, v ekstremnih pogojih, dež, megla, hribovje, visoka mokra trava…  Moja izkušnja z ovcami, pravzaprav ovco, ki sem si jo kupila od jugoslovanskega pastirja, ko sem imela 10 let, se je izkazala za dobro, ko so se v naši čredi začeli pojavljati novi jagenjčki in smo posvojile Srečka, da mu rešimo življenje, ker ga je mama zapustila. Anja in Patricija sta tu odigrali bistveno vlogo, ter vse teoretične nasvete uspešno spravili v prakso.. Stekleničke z dudo nismo imele, zato sta hranile Srečka na najrazličnejše inovativne načine… Ko je Srečko dobil dudo je že znal piti nanjo…

Ko spet vidim te prizore, se mi usta razležejo kot Jacku Nicholsonu pri filmu Joker… V našem prostovoljnem tednu nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, a na najlepši sončni dan sta prišla novinarja POP-TV-ja in naredila prispevek o društvu in našem sobivanju na Kobilji glavi s prelepimi prizori Tolminskih gora, ovc, električne ograde in seveda nas, ki smo promovirale društvo na najboljši možni način…

Priporočam vsem, da se  v tem času preobilja, v katerem živimo, malo umaknete v naravo in prisluhnete kakšno darilo ima za vas, mogoče tudi vi izberete projekt Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah !! Nočem Vam reči, da bo lahko, a je vredno!!!

Še enkrat hvala Dinaricum-u, ki mi je omogočil izkušnjo, hvala tudi Anji in Patriciji!”

Prostovoljka Olivera

Takole pa je svojo pastirsko izkušnjo v obliki filmčka povzela prostovoljka Patricija:

Lepo je bilo na planini; mirno, dišeče, domače, živeli smo in se družili, dihali svež gorski zrak in bili del narave. Skupaj smo zmogli vse. En teden je hitro minil, bil pa je poln dogajanja in nepričakovanih izzivov. Prilagam posnetek, ki razkriva PROJEKT PASTIRSTVO, društva Dinaricum iz moje perspektive. In še vprašanje za nasmeh: Če bi imeli orkester v katerem igrajo ovce, katero glasbilo bi igrala črna ovca?Odgovor: Kontra-bas ;)Hja, na planini se tudi humor obarva okolju primerno 🙂

Posted by Happy to be on 25. junij 2015
28.6.2015

Juhej juhej! No voljo je še eno pastirsko mesto že čez en teden: v terminu od 6.7.-13.7.2015! Preglejte vse informacije, ki so dostopne na spletni strani, foto utrinkov se je tudi že nekaj nabralo in se nam pridružite! 🙂

Prijave zbiramo na pastirstvo.dinaricum@gmail.com, za več informacij pa lahko tudi pokličete na 040-688-786 (Mateja).

18.6.2015

Pozor! Nepričakovano so se sprostila tri mesta na dveh terminih, in sicer 1 mesto v terminu 22.6.-29.6.2015 (že naslednji teden, res bi potrebovali pomoč!!) ter 2 mesti v terminu od 6.7.-13.7.2015. Lepo vabljeni, da se nam pridružite!

Naj omenimo, da je narava na Kobilji glavi čudovita, imamo pa tudi že vsaj 6 majhnih jagenjčkov – novi pa še prihajajo. 🙂

Prijave zbiramo na pastirstvo.dinaricum@gmail.com!

14.6.2015

V petek in soboto (12. in 13.6.2015) smo na planini Kobilja glava, kjer se bo letos izvajal Pastirski projekt, postavljali električne ograje. Iz Ljubljane je okrog dveh štartalo 5 avtov, na “kraj zločina” pa smo prispeli nekaj pred peto uro.

Iz Triglavskega narodnega parka so nam v okviru LIFE projekta WOLFALPS priskrbeli 1 komplet elektro-ograj, ki nas je že čakal pod planino. Za ogrevanje smo pograbili vsak svoj komplet opreme in hop na planino!

Ker smo na polovici junija, je trava na planini že precej visoka. Najprej je bilo treba pod ograjami temeljito pokositi, nato začrtati traso premične elektroograje. Žal se je kljub velikemu številu pridnih rok kmalu spustila noč, zato smo zaključili z delom in si zasluženo privoščili žar piknik! 🙂 Pespali smo v pastirski koči, v kateri bodo od naslednjega tedna naprej bivale ekipe prostovoljcev. Zadevo je treba sprobati, kajne? 🙂

Naslednji dan se je akcija nadaljevala. Kosili, kopali, zabijali in še kaj smo od ranega jutra. Delo je potekalo v vseh vremenskih pogojih: jutranje sonce, dopoldanska megla, opodanski dež, celo popoldanska toča in večerno sonce. Na planini so se nam pridružile tudi naše varovanke, čreda 82 ovac, ki so že ob šestih zjutraj v spremstvu rejca pričele svoje popotovanje iz vasi Ljubinj na planino.

Zvečer je bilo nočno zatočišče nared. V njem so manjkale samo še ovce, ki so pridno čakale na vrhu Kobilje glave. Naš prvi prostovoljec se je v spremstvu koordinatorke ter druge prostovoljke odpravil po čredo – in glej ga zlomka, uspelo nam jih je privabiti v ograjo.

Tako smo uspešno zaključili naporen delovni dan in se odpravili v dolino na zasluženo pivo. 🙂

Kako je zadeva zgledala, si pa lahko pogledate v spodnji fotogaleriji. Foto: Tine Murn in Mateja Deržič

p.s. Za cca. 1 mesec bomo ograje spet prestavljali in takrat bomo še potrebovali kakšno pomoč. Zato le spremljajte naše objave in se nam pridružite! 🙂

2.6.2015

SPOROČAMO VAM, DA SO VSI TERMINI ZA OPRAVLJANJE PROSTOVOLJNEGA DELA NA PLANINI ŽE ZASEDENI!

Zahvaljujemo se vam za izkazano zanimanje in podporo projektu. V kolikor se kakšno mesto sprosti, vas bomo o tem obvestili.

V okviru projekta bomo organizirali tudi dan odprtih vrat, ko se nam boste kljub temu lahko pridružili in si v živo ogledali, kako bo delo na planini potekalo.

Hvala za razumevanje!

29.5.2015

POPRAVEK: V prijavnici so navedene različne velikosti projektnih majičk, ki jih boste dobili v spomin na vašo pastirsko izkušnjo. Prostovoljka nas je opozorila, da pri ženskih majičkah manjka velikost S. Seveda bo na voljo tudi ženska majička z velikostjo S!

Torej pri ženskih majičkah lahko izbirate velikosti: XS, S, M, L, XL; pri moških pa med velikostmi S, M, L, XL in XXL.

28.5.2015

Termini se že pridno polnijo, kljub temu pa je na voljo še nekaj mest predvsem v junijskih terminih. Da vam naredimo malo “lušta”, objavljamo nekaj fotografij iz našega zadnjega obiska! 🙂

26.5.2015

Danes smo odprli prijave za sodelovanje na projektu! S projektom bomo začeli že z junijem, zato za prve termine pohitite s prijavo. 🙂

25.5.2015

Planina Kobilja glava se nahaja v bližini Razor planine. Vam je kaj bolj znano?

9.5.2015

Pastirski projekt je ponovno zaživel! Letos se bo nadaljevala dobra pastirska praksa v zgornjem Posočju – nad Tolminom na planini Kobilja glava.

Več informacij sledi kmalu, lahko pa si kar rezervirate teden, dva ali več v juniju, juliju ali avgustu 2015!

Sezona 2015

Naš Pastirski projekt se je začel s polno paro! V tem albumu bomo tedensko objavljali slike s planine, prav tako boste...

Posted by Dinaricum on 14. junij 2015

Sezona 2014

Projekt se izvaja s finančno pomočjo

MKO_logo_300

Pomagajo nam:

logo_biotehniska_fakulteta
zavod_za_gozdove_logo

V sodelovanju z:

logo_tnp-1
wolfalps

Pomagajo nam še:

logo_rod_louis_adamic

Za gozd - za nas.
Aktivacija civilne družbe in zastopanje javnega
interesa v novi slovenski gozdni zakonodaji

Projekt

Spremljanje varstvenega stanja volkov v Sloveniji v letih 2017/2020