Izlet na Jelenji ruk 2019

V poznih poletnih dneh, ko nastopijo prve nizke temperature in že diši po jeseni, se jeleni začnejo pripravljati na parjenje. Njihovi paritveni obredi, znani tudi kot »jelenji ruk«, so nadvse zanimivo doživetje za vse, ki radi prisluhnejo zvokom narave. Tako smo v društvu Dinaricum v petek, 20.9.2019, že tradicionalno organizirali izlet na jelenji ruk.

Tokrat nas je pot popeljala v Bloke na kmetijo Bedenk. Udeleženci smo se zbrali v Ljubljani in se skupaj odpravili do kmetije. Tam nas je toplo sprejel Jure in nas je pričakal z domačimi kozjimi dobrotami z oznako »Medvedu prijazno« in že skoraj takoj smo lahko s kmetije zaslišali »rukanje«. Nekaj čez deset pa smo se čisto tiho odpravili na bližnje travnike, kjer smo zelo blizu slišali enega jelena, kasneje pa so se mu pridružili še vsaj trije, sicer malo bolj oddaljeni, pa zato nič manj glasni. En izmed udeležencev je s seboj prinesel tudi posebno cev t.i. »rukalo«, s katero nam je pokazal, kako se izziva jelene. Na njegovo rukanje so se jeleni tudi glasno odzvali. Okoli enajste ure se nam je na nebu pridružila še luna in razsvetlila travnike pod nami. Žal noben jelen ni bil dovolj blizu, da bi ga lahko tudi videli.

Po skoraj uri in pol uživanja v poslušanju tega nenavadnega zbora, smo se odpravili nazaj proti kmetiji. Ves čas ob spremljavi zborčka jelenov, do trenutka, ko smo se posedli po avtomobilih in odpeljali nazaj proti Ljubljani.

Kljub nizkim jesenskim, skoraj zimskim temperaturam, je bil izlet pravo doživetje, ki bo vsem udeležencem ostal v lepem spominu.

 

 

Besedilo: Špela Hočevar
Fotografije: Rudi Kraševec