Nevladne organizacije z regato proti gradnji hidroelektrarn na Muri

Z mednarodno regato, ki se je odvijala v soboto, 9. 4. 2016, se je uradno začela kampanja proti gradnji hidroelektrarn – “Rešimo Muro!”. Regate se je udeležilo več kot 40 veslačev iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, med njimi tudi nekdanji veslaški olimpijec Rok Rozman, ki so uspešno preveslali reko Muro od Petanjcev do Otoka ljubezni, Ižakovci in javno naznanili začetek kampanje.

Kampanjo proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri koordinira Mednarodna okoljevarstvena organizacija WWF skupaj z Zvezo Moja Mura. V njej sodeluje kar 40 nevladnih organizacij, med njimi tudi naše društvo.

Za zdaj je Mura edina nezajezena nižinska reka v slovenskem prostoru in zaenkrat še teče brez ovir. Gre za najbolj ohranjeno porečje v Sloveniji in najverjetneje tudi v Evropi, z obsežnimi poplavnimi mrtvicami, rečnimi otoki, prodišči, in poplavnimi gozdovi, ki soustvarjajo ta edinstveni ekosistem. Prostotekoča Mura in njene poplavne ravnice so jamstvo za čisto vodo in zdrave gozdove.

Prva hidroelektrarna je načrtovana na slovenski strani reke Mure v Hrastju-Moti blizu avstrijske meje, tej pa bi sledila izgradnja še 7 hidroelektrarn. To bi za vedno uničilo celoten ekosistem reke Mure in močno poslabšalo kakovost bivanja ljudi ob reki, kar so izpostavili tudi mnogi sogovorniki na dogodku:

»Porečje Mure je edino v Sloveniji, ki s pregradami in jezovi ni razdeljeno na posamezne kose, in edino porečje, kamor lahko neposredno iz Donave ribe neovirano priplavajo 380 kilometrov preko Drave in Mure vse do jezu v Spielfieldu v Avstriji. Vsak jez bi onemogočil to prehodnost, ki je življenjskega pomena za vse selitvene vrste rib. In prosta reka, ki svobodno teče, je življenjskega pomena seveda tudi za človeka, za vse nas, ki živimo ob njej,« je na regati povedal Stojan Habjanič iz Zveze Moja Mura.

»Mura je zavarovana kot območje Nature 2000 in je centralni del bodočega čezmejnega UNESCO Rezervata biosfere Mura-Drava-Donava, poznanega tudi kot Evropska Amazonka, ki združuje porečja v Avstriji, Slovenji, Hrvaški, Srbiji in Madžarski. Odobritev HE Hrastje-Mota bi odprla vrata izgradnji nadaljnjih 7 hidroelektrarn načrtovanih na Muri. Še več, to bi bila tudi prva velika hidroelektrarna v območju Natura 2000, kar bi zagotovo pripeljalo do povečanega pritiska na rečna Natura 2000 območja tudi drugod po Evropi,« pravi Arno Mohl iz WWF.

»Z ženo imava podjetje, ki se ukvarja z organizacijo spustov po reki Muri. Ko sva leta 2011 s prijateljem s kajaki kot prva preveslala Muro od izvira do izliva, sva na lastni koži doživela vse grozote hidroelektrarn. Z načrtovano izgradnjo verige HE ne bo uničena samo narava temveč tudi številne prostočasne in profesionalne dejavnosti, zato mi, ki živimo za in od Mure, podpiramo kampanjo Rešimo Muro,« je dejal Denis Cizar iz podjetja MURAMAR.

O dogodku so poročali številni mediji: 24ur.comPrlekija on netDELOPomurski vestnik in RTV SLO.

Avtor naslovne fotografije: Gregor Domanjko