O Dinaridih in velikih zvereh s škofjeloškimi taborniki

V sklopu letnega tabora škofjeloškega Rodu svobodnega Kamnitnika smo tabornikom v dveh zaporednih vikendih predstavili življenje v Dinarskih gozdovih.

S pomočjo zemljevida smo najprej določili število in razširjenost posameznih vrst zveri po Sloveniji ter se seznanili z njihovo osnovno anatomijo – ogledali smo si zgradbo lobanj in občutili razlike v značilnostih kožuhov. Največja novost za tabornike so bili šakali, saj so v Sloveniji še zelo slabo raziskana vrsta in posledično dokaj neznani za javnost. V blato smo odtisnili stopinje naravne velikosti tistih živali, ki jih lahko opazimo na tihem sprehodu po gozdu. Velike medvedove sledi so taborniki v Kočevski Reki že opazili, druge pa so jim do takrat še ostajale skrite. Ob tej priliki smo se zato pogovorili še o skrbi za bio-odpadke v območju medvedov.

DSCN1900  DSCN1888

DSCN1903

Z najmlajšimi smo si skozi sprehod po gozdu ogledali življenjski prostor gozdnih živali in jim na terenu opisali načine preučevanja skrivnostnih prebivalcev gozdov. Izvedli smo radijsko telemetrijo in poiskali signal skrite VHS ovratnice, s pomočjo katere lahko sledimo volkovom, risom ali medvedom. Tabornike smo poučili tudi o drugih, od zveri veliko manjših, a veliko bolj človeku nevarnih gozdnih prebivalcih, klopih. Vprašanj na to temo ni manjkalo.

IMG_9753

Za konec so RSK-jevci prepoznavali glasove različnih živali, kot so srnjak, lisica, medved in celo ris, kar je bil zanje dokaj velik izziv. Nazadnje smo se pogovorili še kaj storiti, ko katerega od kosmatincev srečamo v naravi – saj veste, najprej fotografija, potem pa en glasen taborniški pozdrav!