S člani društva smo prisluhnili rukanju jelenov

Včeraj, 28.9.2016, smo se člani društva Dinaricum odpravili na območje Pivških presihajočih jezer, da bi prisluhnili značilnemu oglašanju jelenov v paritvenem obdobju – jelenovem ruku.

Zbrali smo se pred živalskim vrtom Ljubljana, kjer je Tomaž Berce z Zavoda za gozdove Slovenije povedal nekaj besed o tem zanimivem pojavu v jesenskem času – kaj sproži jelenov ruk, kakšna je funkcija rukanja odraslih jelenov, kaj se med rukom dogaja na rukališčih, pogovorili pa smo se tudi o pravilnemu obnašanju v času poslušanja jelenovega ruka. Pomembno je namreč, da s svojo prisotnostjo ne motimo dogajanja v naravi. Potem nam je še Milan, član društva, s svojim rukalom (pripomočkom za klicanje jelenov) prikazal, kaj nas čaka na terenu.

Odpravili smo se v smeri Pivke, in sicer iz vasi Trnje v smeri Svete Trojice. Že ob prvem postanku smo slišali oglašanje treh do štirih jelenov naenkrat, ki so grmeli s svojimi globokimi frekvencami. Peš smo se odpravili po makadamski cesti v smeri rukajočih zvokov. Ko smo hodili, se nam je kar smejalo – ruk je bil tako glasen, da nas je spremljal tudi med hojo. Naposled smo prišli do mesta poslušanja – povzpeli smo se na kup podrtih hlodov, se umirili, zazrli v zdvezdnato nebo in se prepustili zvokom. Okrog nas je naenkrat rukalo od pet do sedem jelenov. Od nizkofrekvenčnih jelenov, pri katerih so nam šle kocine pokonci, do rahlo smešnih, verjetno mlajših jelenov, ki so želeli oponašati svoje starejše kolege, pa jim ni vedno uspelo. 🙂

Ker je bila noč mrzla, smo se po dobri uri poslušanja vrnili proti avtom in se čez Javornike napotili proti Cerkniškemu jezeru. Tudi tam nas je pozdravilo oglašanje dveh do treh jelenov, v travišču jezera pa smo opazili še dva para radovednih oči. Sklenili smo, da bo še kdaj treba na teren, saj je jelenov ruk nepozabno doživetje, ki bi ga lahko še kdaj ponovili.

Za tiste, ki letos jelenovega ruka še niste slišali – imate dve možnosti (lahko izkoristite kar obe):

a) takoj na teren!

b) oglejte si spodnji posnetek: