Uspešno smo zaključili projekt Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah

V torek, 15.9.2015, smo pospravili še zadnje stvari in zaključili z izvajanjem projekta Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah.

V dobrih treh mesecih pašne sezone smo s pomočjo prostovoljcev, ki so drobnico vsak večer zapirali v nočno varne električne ograje, uspeli obvarovati čredo 80 glav ovac. V času času našega bivanja na planini se je čreda celo povečala na dobrih 90 glav. Lepo je bilo videti zdrave in odrasle jagenjčke, ki so se skotili na začetku pašne sezone. Tudi določene ovce, ki so jih naši prostovoljci precej udomačili, so nam pošteno prirasle k srcu.

Glede na podatke iz zapisnikov škodnih primerov, ki so nam jih posredovali z ZGS, je bilo na območju Kobilje glave v zadnjih petih letih 14 škodnih primerov po medvedu, od tega jih je bilo na drobnici največ. Glede na to, da v pašni sezoni 2015 na Kobilji glavi nismo zabeležili napada medveda na čredo ovac, ocenjujemo, da je bilo tovrstno varovanje drobnice učinkovito in uspešno. Poleg zapiranja črede ovac v visoke električne ograje čez noč je k zmanjšanju verjetnosti napada verjetno prispevala tudi stalna prisotnost človeka na planini.

Ob tej priložnosti se bi želeli zahvaliti vsem, ki so pripomogli k uspešni izvedbi projekta. Najprej rejcu drobnice iz Ljubinja, ki je bil pripravljen sodelovati v projektu. V veselje nam je bilo sodelovati z njim, saj je bil odprt za nove ideje – na tak način smo vzpostavili zaupljiv odnos, ki ima potencial za nadaljevanje projekta v naslednji sezoni. Hvala tudi vsem domačinom iz okolice Ljubinja in Poljubinja – bolj prijazne in domače ljudi danes že težko srečamo.

Seveda pa projekt ne bi bil izvedljiv brez 46 prostovoljcev, ki so se na planini preizkusili kot pastirji v 13. tednih trajanja paše. Hvala vam za tudi do dve uri trajajoče večerno zganjanje ovac, za požrtvovalno delo v pelerinah ob največjih nalivih in za vse domiselne zapise in slikce v pastirskem dnevniku, ki bodo ostale društvu v lepem spominu. Super ste bili in upamo, da se v naslednjem letu spet vidimo.

Projekt je finančno prodprlo Ministrstvo za okolje in prostor, poleg tega pa nam je delovne akcije in dan odprtih vrat polepšala donacija Pivovarne Laško, kateri se prav tako najlepše zahvaljujemo. Tudi Destilarna Krucefix je prispevala pomembno osvežitev za dan odprtih vrat – hvala tudi za to.

Ne nazadnje pa gre zahvala tudi vsem članom našega društva, ki so priskočili na pomoč ob delovnih akcijah in vseh ostalih malenkostih, ki so poganjale projekt iz ozadja. Resnično upamo, da se bo projekt nadaljeval v naslednjem letu, saj imamo na tak način tudi člani priložnost, da se večkrat vidimo in podružimo.

Tekom projekta je bilo objavljenih kar precej prispevkov, ki so na svoj način predstavili projekt. Prispevki so zbrani spodaj.

19.6.2015: PopTV, 24ur

http://www.24ur.com/novice/slovenija/pastir-za-en-teden.html

8.7.2015: RTVSLO, Slovenska kronika

http://4d.rtvslo.si/arhiv/prispevki-in-izjave-slovenska-kronika/174345532

21.7.2015: časopis Delo, fotoreportaža Jerneje Grmadnik in Jožeta Suhadolinka

http://www.delo.si/prosti-cas/potovanja/pocitnice-bodo-preziveli-kot-pastirji-in-cuvaji-ovac.html

29.7.2015: Svet na Kanalu A

https://www.facebook.com/svet.tv/videos/10153150094716443/

6.8.2015: Radio Slovenija Prvi program, oddaja Prvi na obisku

http://radioprvi.rtvslo.si/2015/08/prvi-na-obisku-8/

16.8.2015: RTVSLO, oddaja Ljudje in zemlja (od 10:12 naprej)

http://ava.rtvslo.si/predvajaj/ljudje-in-zemlja/ava2.174355493/

19.9.2015: Val 202, reportaža “Počitnice po pastirsko”

http://val202.rtvslo.si/2015/09/pocitnice-po-pastirsko/

Spodaj pa prilagamo še nekaj foto-utrinkov, ki le delno ponazarjajo, koliko lepih spominov bomo odnesli s Kobilje glave.

Še enkrat hvala vsem in (upamo, da) se vidimo v naslednjem letu!

Pastirski pozdrav: “Juhej, juhej!”