LZS in MNZ o ograjah na meji s Hrvaško

V mesecu decembru smo v društvu Dinaricum pripravili izjavo za javnost, v kateri opozarjamo na negativne posledice postavitve žičnatih ograj na meji s Hrvaško za divjad ter velike zveri. Posredovali smo jo medijem ter pristojnim inštitucijam (Vlada RS, Kabinet predsednika vlade, MNZ, MOP, ARSO, ZRSVN, ZGS in LZS).

V roku meseca dni  smo prejeli dva odgovora.

Na Lovski zvezi Slovenije se strinjajo, da tehnične ovire predstavljajo grobo delitev populacij in so v nasprotju z Direktivo o habitatih. Poudarjajo pomen dogovora o namestitvi usmerjevalnih odvračal, s katerimi bodo živali usmerili k prehodom v tehničnih ovirah. Te bodo v najkrajšem možnem času postavili prav na predlog lovcev.

Na Ministrstvu za notranje zadeve odgovarjajo, da je postavitev tehničnih ovir skrbno načrtovan proces. Zavedajo se problematike zaščite divjadi, zato so v sodelovanju z LZS poleg namestitve kemičnih odvračal zagotovili več kot 40 prehodnih mest za migracije. Obljubljajo namestitev “dopolnilne varnostne ograje pred tehničnimi ovirami za zaščito živali s ciljem preprečevanja dostopa živali do začasnih tehničnih ovir”.

Odgovora si lahko v celoti preberete tukaj:

Prejšnji teden smo bili v zvezi s tehničnimi ovirami na meji s Hrvaško povabljeni k predstavitvi svojih stališč na nujni seji Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. Sejo si lahko ogledate v arhivu RTV Slovenija (izjava predstavnika društva doc. dr. Tomaža Skrbinška se začne po 2 urah in 45 minutah).