Analiza napada medveda na lovca na Gorjancih

Iz medijev smo izvedeli, da je na območju Gorjancev medved napadel lovca. Dogodke poskušamo sestaviti iz različnih poročil (glej povezave na dnu) in iz posnetka pričanja napadenega, ki so ga posneli za Radio Krka. Zgodba ima lahko več različic, ker v različnih medijih predstavijo zgodbo nekoliko drugače. Na podlagi vseh virov, ki so nam do te objave na voljo, predstavljamo mnenje o napadu medveda.

Dne 27.7.2016 je po poročanju nekaterih medijev na območju Gorjancev medved okoli 19:30-20:00 ure napadel 53 oziroma 54-letnega lovca, ki je bil s kolegom na lovu (ta je bil na drugi preži, oddaljeni približno 2 km). Po pričevanju se je napadeni od ceste odpravljal proti preži, kakih 100-150 metrov pred ciljem pa ga je presenetil medved. Napadeni se je pred medvedom poskušal ubraniti z brcanjem in udarjanjem s puško. Med napadom je medved, po objavljenih slikah sodeč, pogrizel lovčevo levo golen, po oceni kirurga pa je napadeni utrpel lažje poškodbe (nekateri mediji poročajo o težjih poškodbah). Po napadu se je lovec uspel vrniti oz. zvleči do avtomobila, od koder je poklical na pomoč kolega lovca (po pričanju lovca je najprej poklical na pomoč, šele nato se je odpravil do avtomobila). Ob avtomobilu so mu pošle moči, mimo pa sta se pripeljala z avtomobilom še dva druga lovca iz sosednje lovske družine. Eden od njiju se je z avtomobilom odpravil po kolega poškodovanega, ki je peš hitel proti kraju dogodka, drugi pa je poklical reševalce. Poročajo, da so ga nato z avtomobilom pripeljali do glavne ceste, kjer so ga prevzeli reševalci in ga odpeljali v novomeško bolnišnico.

Po pričanju lovcev medveda poznajo in ga spremljajo že cca. dva meseca. Težak naj bi bil okoli 80 kilogramov, starost pa je ocenjena na 3-4 leta. Na tem območju naj bi bili po oceni lovcev še najmanj štirje težji in starejši medvedi, stari cca. 7-8 let in težki okoli 150 kg.

Kolega poškodovanega lovca omenjata, da medved k sreči ni napadel s hrbta. V pogovoru za Radio Krka je poškodovani izjavil, da se je “… obrnil, je bil že v meni, je bil že v nogi”. V tem času napadeni ni imel časa uperiti puške, ki jo je nosil na rami. Puške ni imel pripravljene na strel, pomožnega orožja (pištole ali revolverja) pa ni nosil.

V društvu obžalujemo nesrečni dogodek, ki se je zgodil g. Robeku. V medijih poročajo, da je g. Robek izjavil, da je medveda verjetno presenetil in zato meni, da se je medved odzval, kot se je. Po tem, kar lahko izberemo iz medijev, sklepamo, da je šlo res za nesrečo, ki se je zgodila zato, ker je uporabnik gozda medveda najverjetneje presenetil. Medvedi lahko v primeru, da jih presenetimo, odreagirajo nepredvidljivo, saj se v takšni situaciji lahko počutijo ogrožene oziroma ocenijo, da nimajo časa za varen umik. Zaradi tega je tudi priporočljivo, da v gozdu opozarjamo nase, t.j. glasno hodimo (stopamo na listje in vejice), se pogovarjamo ipd. Potrebno je opozoriti, da je v tem primeru šlo za lovca, ki se je zaradi narave njegovega dela lovski opazovalnici približeval verjetno kar se da tiho in neopazno. Če ob tem še predpostavimo, da veter ni omogočal, da bi žival zavohala prihod človeka, ni nemogoče, da medved, ki je bil v bližnjem grmovju (sodeč po posnetkih za Dolenjska News), bližujočega ni slišal ali zavohal za pravočasen in varen umik.

Nekateri mediji so postregli s fotografijami, ki so jih posneli lovci na območju Gorjancev, kjer se je zgodil napad medveda. Te prikazujejo manjšega medveda na krmišču, kjer so na tleh vidni storži koruze. Verjetnost za srečanje med lovcem in medvedom je bila še toliko večja, saj se je nesreča zgodila v bližini krmišča, kjer se je medved najverjetneje redno prehranjeval. Medvedi se prehranjujejo na krmiščih začenši v večernih urah, prehranjevalna aktivnost pa usahne v jutranjih urah (na primer, glej stran 29 diplomskega dela Janje Matičič).

V društvu Dinaricum menimo, da je glede na navedene okoliščine medveda, ki je napadel lovca na Gorjancih, prezgodaj označiti kot problematičnega, saj do danes znana dejstva podpirajo tezo, da se je medved branil v stiski. Tak osebek bi bilo verjetno bolj primerno odloviti, opremiti s telemetrijsko ovratnico in spremljati njegovo aktivnost, s čimer bi zanesljivo razkrili, ali gre za konfliktnega (problematičnega) medveda ali ne. Odvzem genetskega materiala (sledovi sline na hlačah ali mešički dlake s prizorišča) bi omogočal spremljanje pojavljanja tega medveda v prihodnjih vzorčenjih, predvsem pa bi v primeru odstrela omogočilo določitev, ali gre res za isti osebek, ki je poškodoval lovca.

Še druga diplomska dela:
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/gozdarstvo/mdb_boncina_ziva.pdf
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_kragelj_erik.pdf

Viri:
http://www.dolenjskanews.com/vf-spopad-z-medvedom-bi-se-lahko-koncal-tragicno/
https://www.dnevnik.si/1042747501/lokalno/dolenjska-in-bela-krajina/lovec-zelel-na-prezo-v-zasedi-pa-ga-je-cakal-medved
http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=194363
http://www.radiokrka.com/poglej_clanek.asp?ID_clanka=194341
http://www.dolenjskilist.si/2016/07/27/159625/novice/kronika/FOTO_Tomaz_je_imel_z_medvedom_tezko_borbo/

Lovec okreva, medveda pa bodo ustrelili


http://www.regionalobala.si/novica/pobesneli-medved-napadel-je-lovca-
http://siol.net/novice/slovenija/medved-napadel-in-poskodoval-lovca-422542
http://www.dolenjskilist.si/2016/07/27/159596/novice/kronika/Na_Gorjancih_medved_napadel_lovca/
http://www.zurnal24.si/medved-napadel-lovca-in-ga-poskodoval-clanek-275011
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/interventna-skupina-isce-medveda-ki-je-napadel-lovca.html
http://svet24.si/clanek/novice/slovenija/5797bce2178fa/medved-napadel-lovca
http://www.24ur.com/novice/crna-kronika/na-gorjancih-medved-napadel-in-poskodoval-lovca.html?bl=1
http://m.slovenskenovice.si/crni-scenarij/doma/na-gorjancih-medved-napadel-lovca
http://www.dolenjskanews.com/na-gorjancih-medved-napadel-lovca/
http://www.delo.si/novice/slovenija/na-gorjancih-medved-napadel-lovca.html