Donacija 0,5% dohodnine

Pozdravljeni,

naj vas spomnimo, da lahko del dohodnine, ki jo sicer plačujemo državi, namenite tudi društvu Dinaricum in s tem pripomorete k obogatitvi društvenih dejavnosti. Časa ni več veliko, le še dobra dva tedna.  Davčni organ namreč upošteva samo tiste veljavne zahteve, s katerimi razpolaga 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja.

Zahtevo lahko vložijo zavezanci, ki svoje zahteve za namenitev dela dohodnine še niso podali (v napovedi za odmero dohodnine prejšnje leto) in zavezanci, ki želijo že dano zahtevo preklicati ali spremeniti. Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 ali 0.5 odstotka dohodnine. Davčni zavezanec lahko del dohodnine nameni enemu ali več upravičencem, vendar seštevek ne sme presegati 0.5 odstotka dohodnine. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Postopek je enostaven, izbirate pa lahko med temi možnostmi:

Izpolnite obrazec v naslovni sliki in ga pošljite na pristojni davčni urad. Podatki društva, ki jih vpišete v obrazec, so:
– ime oz. naziv upravičenca: Društvo za ohranjanje, raziskovanje in trajnostni razvoj Dinaridov – Dinaricum
– davčna številka upravičenca: 23215283
– odstotek (%):  največ 0,5

Druga možnost je (v tem primeru vam ne bo treba ročno vpisovati podatkov o društvu), da obiščete spletno stran http://dobrodelen.si/sl/index in sledite navodilom. Tukaj v okence ”Išči po nazivu” vpišete Dinaricum in nato kliknete gumb ”Prikaži ustrezne organizacije”. Spodaj se bo prikazal naziv, naslov in davčna številka društva. Kliknite v bel kvadratek desno od davčne številke, da se bo v kvadratku prikazala kljulkica. Nad osnovnimi podatki o društvu se bo pojavil spustni seznam, iz katerega izberite željen znesek dotacije (od 0.1 % do 0.5 %). Nato kliknite na gumb ”Tiskanje obrazca”, vnesite zahtevane osebne podatke in obrazec natisnite. Za konec obrazec pošljite na pristojni davčni urad.

Zahtevo lahko podate tudi preko sistema e-Davki, ali pa pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu.

Veseli bomo vsakega odstotka, ki ga boste namenili Društvu Dinaricum in se vam že vnaprej najlepše zahvaljujemo za vaš prispevek.