Predavanje o problematiki zajezovanja rek

Sreda, 9. marec ob 19:00 uri

Biotehniška fakulteta, Oddelek za biologijo

Večna pot 111, Ljubljana

 Predavalnica B1 

Balkan in Slovenija skrivata pravo bogastvo Divjih Rek, ki jih drugje na stari celini na žalost ni več. Prav to območje je modro srce Evrope; le tu Reke še tečejo prosto in si vsako leto malce drugače utirajo pot. S tem nudijo bivališča številnim, mnogim ogroženim rastlinskim in živalskim vrstam ter so pravi raj za ljubitelje Narave, kajakaše, športne ribiče in aktivne turiste ter ostale.

To idilo so v zadnjem obdobju napadli interesi posameznikov in podjetij, ki v teh biserih vidijo vse drugo kot najbolj intimen del Narave. Balkanu trenutno grozi gradnja 2.700 novih hidroelektrarn, ki s svojimi jezovi Rekam prekinejo naravni tok in jih uničijo. Pohlep, izkoriščanje in okoriščanje na račun odmaknjenosti regije lahko zaustavimo le tisti, ki nam je mar. Reke so skupno dobro in le prosto tekoče omogočajo funkcionalne ekosisteme, ki so osnova za trajnostni razvoj in dolgoročno kakovostno življenje v regiji.

Rok Rozman, bivši veslaški olimpijec, biolog, naravovarstvenik in ekstremni kajakaš bo spregovoril o težavah in kreativnih načinih reševanja teh posebnih Rek. Predstavil bo platformo in zavod Leeway collective, kampanjo Save the Blue Heart of Europe in projekt Balkan Rivers Tour, ki bo med aprilom in majem Reke Balkana predstavil svetu, za en mesec povezal vse ljubitelje Rek in od odgovornih zahteval, da zaščitijo lepote, ki pripadajo vsem. Gre za največji projekt te vrste v Evropi, ki bo uspel le, če vsak prispeva svoj delček v to veliko in posebno sestavljanko.

Predavanju bo sledila projekcija filma One for the River – The Vjosa story. Gre za dokumentarec, ki ga je v l. 2015 produciral Leeway collective in govori o zadnji veliki prosto tekoči reki v Evropi, ki teče iz grških gora prek Albanije vse do Jonskega morja.

Vljudno vabljeni!