V soboto smo uspešno odprli svoja pastirska vrata!

V soboto, 18.8.2015, smo v okviru projekta Pastirstvo za boljše sobivanje človeka in medveda v Alpah organizirali dan odprtih »pastirskih« vrat. Z dogodkom smo želeli vsem rejcem drobnice, ljubiteljem narave in pohodnikom prikazati, kako poteka naš projekt.

Kljub večjemu nalivu v zgodnjih jutranjih urah smo se ob 9. uri dobili na zbornem mestu na parkirišču vzletišča za jadralne padalce Kobala. Vedno bolj sijoče sonce je združilo 30 ljudi, ki smo se po uvodnem pozdravu odpravili na Kobiljo glavo. Že po poti smo odgovorili na mnoga radovedna vprašanja o projektu.

Ko smo prispeli do pastirske koče, nas je čakalo okrepčilo. Dinaricumove punce so spekle odlične slaščice, ki smo jih v trenutku pohrustali. Ob tem pa za nagrado za prehojeno pot spili štamprle ali dva našega podpornika društva, destilarne Krucefix. Tudi domač košutnik ni manjkal.

Po okrepčilu smo nadaljevali do vrha Kobilje glave, se vmes ustavili še pri info točki ob mlaki, kjer smo s slikovnim gradivom prikazali, kdo vse prebiva v njej. Nazaj grede smo odšli do nočno varnih električnih ograj, kjer je sledila predstavitev že dvomesečnega dogajanja na Kobilji glavi. Koordinatorka Mateja Deržič je predstavila namen projekta in potek dela prostovoljcev. Prostovoljka Helena je opisala njihov tipičen pastirski dan ter kako poteka večerno zapiranje in jutranji izpust črede ovac. Nato je Tomaž Berce iz Zavoda za gozdove Slovenije povedal nekaj o ozadju projekta, torej o pojavljanju rjavega medveda v alpskem prostoru in možnostih o sobivanja z njim. Za konec pa nas je prof. Matej Vidrih iz Oddelka za agronomijo na Biotehniški fakulteti seznanil z uporabo nočno varnih električnih ograj ter o načinih paše v Alpah.

Na planini Lom pod Kobiljo glavo nas je pri naši drugi pastirski koči pričakala domača jota, ki smo si jo po pohodu tudi zaslužili. Pridružilo se nam je še nekaj obiskovalcev, na koncu se nas je zbralo več kot 50. Prav so prišle tudi dobrote našega drugega podpornika društva, pivovarne Laško. Veliko pozornosti je pritegnila tudi društvena info točka, kjer smo razdelili nekaj promocijskega materiala ter prodali nekaj majčk in brošk.

Dan se je zaključil odlično in vsi smo se strinjali, da bi bili zelo veseli, če bi se v naslednjem letu lahko dobili ob enaki priložnosti. Kdo ve, mogoče pa se! 🙂