Srečanje lovca in medvedke z mladiči v Črnomlju

Iz občine Črnomelj so pretekli teden poročali o napadu medvedke na lovca. Do nesreče je prišlo med pogonom, lovec pa ni utrpel hujših poškodb.  V intervjuju, objavljenem na RTV Slovenija, je lovec povedal, da je medvedko z dvema mladičema presenetil med pogonom, ta pa ga je v obrambi ugriznila v nogo in prst na roki.

Predstavnik skupine za hitro ukrepanje v primeru ogrožanja življenja ljudi in premoženja po velikih zvereh za območno enoto Kočevje Zavoda za gozdove (ZGS), Miran Bartol, je povedal da je medvedov na območju veliko in da se morajo ljudje temu primerno v gozdu obnašati. Tudi napaden lovec, Tadej Burazer, je poudaril, da je bil dogodek »ekstremen primer« in da se je medvedka ob srečanju odzvala popolnoma pričakovano, saj je ščitila svoje mladiče.  Ker lovci medvedko poznajo vejo, da ni napadalna. Zato tudi ne bodo podali predloga za izjemen odstrel.

Novica o dogodku, predstavljena na RTV, natančno in jedrnato povzema informacije, ki so jih predstavili prisotni pri nesreči in pristojni odgovorni na ZGS. V tem se razlikuje od novic, ki smo jih o napadih medvedov brali v preteklosti, npr. o napadu medveda na Gorjancih.  Tudi sama izjava poškodovanega lovca je preprosta in kaže na to, da je lovec dobro razume vedenje medvedov in se zaveda, zakaj je do napada sploh prišlo. Zaradi nekonfliktnosti situacije in zaradi poznavanja dotične medvedke so se na Zavodu lahko takoj odločili, da je izredni odstrel v tem primeru nepotreben.

Celotno dogajanje po nesreči, poročanje in ukrepanje v zvezi z napadom medvedke v društvu sprejemamo zelo pozitivno in izpostavljamo kot primer dobre medijske izpostavljenosti problematike napadov velikih zveri na človeka.

Razen v redkih primerih, medvedi niso napadalni. Vseeno pa se moramo ob srečanju z medvedom zavedati, da smo mi tisti, ki najlažje preprečimo konflikt. Kako reagirati v takih situacijah, najbolje predstavi brošura projekta LIFE DINALP BEAR, »Kako se vesti na območju medveda«. Vsem, ki redno zahajate v gozd na območju medveda, branje toplo priporočamo.