Uspešno zaključen popis volkov z izzivanjem tuljenja 2012

V okviru Life+ projekta SloWolf smo na društvu Dinaricum v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Zavodom za gozdove Slovenije uspešno zaključili še tretjo sezono monitoringa volkov s pomočjo izzivanja tuljenja. Celotno območje razširjenosti volka v Sloveniji je bilo razdeljeno na celice velikosti 3 x 3 km (skupaj okoli 400 celic) in v vsaki celici smo popisovalci tri noči zapored oponašali tuljenje volkov ter beležili morebiten odziv.

To leto prvič smo popis izvedli naenkrat na celotnem ožjem območju prisotnosti volka in sicer v treh zaporednih nočeh. V popisu je dnevno sodelovalo več kot 120 prostovoljcev, lovcev in lovcev iz lovišč s posebnim namenom (LPN Jelen, LPN Ljubljanski Vrh, LPN Medved, LPN Snežnik Kočevska Reka, LPN Žitna Gora) ter članov projektne skupine, razporejenih v 65 ekip. Vsakokrat smo popisovali območje 400 kvadrantov velikosti 9 kvadratnih kilometrov, kjer je bilo potrebno oponašati oglašanje volkov v vsaki od celic. Skupno smo na noč popisali približno 3600 kvadratnih kilometrov veliko območje. Odzive odraslih volkov, ponekod pa tudi njihovih mladičev smo zabeležili na območjih Slavnika, Nanosa, Vremščice, Javornikov, Babnega Polja, Kočevske Reke in Kočevskega roga. Zaskrbljujoče je, da že drugo leto zapored nismo potrdili pristosti tropov na dveh robnih območjih (Trnovski gozd ter Menišija, Logaška planota in Rakitna), kjer so bili v prejšnih letih potrjeni teritorialni tropi z mladiči. To so prvi preverjeni podatki, ki kažejo, da se prostorska razširjenost volkov v Sloveniji v zadnjih letih verjetno zmanjšuje.Podrobnejše rezultate bomo objavili takoj, ko bomo imeli točnejše podatke in bomo hkrati objavili rezultate analize vseh treh sezon skupaj.

Na tuljenje “tujega volka” (v tem primeru smo to mi) se teritorialni tropi volkov odzovejo s tuljenjem, s čimer želijo sporočiti vsiljivcu, da je območje že zasedeno (vsak teritorij namreč lahko pokriva le en trop, s čimer se zagotavlja trajnostna raba plena in ohranja naravno ravnovesje – če bi na istem območju živelo hkrati več tropov, bi si plen hitro iztrebili). Dobra lastnost popisovanja volkov v avgustu je, da se poleg odraslih volkov na izzivanje s tuljenjem oglasijo tudi mladiči (sedaj stari okoli 4 mesece), ki jih lahko po glasu hitro ločimo od odraslih. Tako lahko s to metodo ocenimo tudi reprodukcijo pri volkovih. Popis volkov z izzivanjem tuljenja je uveljavljena metoda monitoringa volkov marsikje v tujini, pri nas pa smo jo začeli uvajati v zadnjih dveh letih v okviru projekta SloWolf.

Iskrena HVALA vsem, ki ste prostovoljno sodelovali pri zahtevnih nočnih popisih in žrtvovali svoj spanec.

Spodaj lahko poslušate posnetek odziva tropa volkov, ki smo ga lansko leto posneli na Nanosu:

(za možnost uporabe opreme za snemanje se zahvaljujemo dr. Alu Vrezcu in Nacionalnemu inštitutu za biologijo)